thriasio-nosok

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - 213-2028000

 

   

   

«Έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Παπαπολυχρονίου

Λεπτομέρειες

kostas-p-Σεβαστέ μας Δήμαρχε, Κώστα Παπαπολυχρονίου,

περνάς, σήμερα, το κατώφλι της ιστορίας του τόπου μας, με περγαμηνές αγώνων και έργου, για τον Ασπρόπυργο, αφήνοντας , σ' όλους εμάς, που είμαστε εδώ, για να σε αποχαιρετήσουμε, αξιόλογη και ανεξίτηλη κληρονομιά, το παράδειγμα της ζωής σου!

Άφησες, μαζί με την οικογένειά σου, τη δεκαετία του 1940, τη γενέτειρά σου, το Βαλτετσινίκο Αρκαδίας, ένα χωριό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Μαίναλου, κι εγκαταστάθηκες στον Ασπρόπυργο, που τον τίμησες και σε τίμησε! Ήσουν επιμελέστατος στο Σχολείο, και δούλεψες σκληρά, στο Χημείο, της τσιμεντοβιομηχανίας

«Χάλυψ», όπου εργαζόταν κι ο πατέρας σου, στηρίζοντας τις σπουδές σου, και την πολυμελή οικογένειά σας.Όσοι σας θυμούνται, εκείνα, τα δύσκολα χρόνια, που μένατε στην οδό Ευαγγελιστρίας, στο σπίτι του Κολιο-Τσάκου, στέκονται με θαυμασμό στο μόχθο και την αξιοπρεπή στάση ζωής όλης της φαμίλιας. Το ίδιο και οι νέοι σου γείτονες, όταν οικογενειακώς μετακομίσατε στο συνοικισμό της Παραλίας. Δικηγόρος, με την ολοκλήρωση των σπουδών σου, αφιερώθηκες κυρίως στο εργατικό δίκαιο, τιμώντας τους αγώνες της ζωής σου, και τους ανθρώπους του γόνιμου μόχθου. Δεν παρέβλεψες, όμως, ποτέ ούτε το καθήκον που ένιωθες, ως ενεργός πολίτης, να αγωνιστείς για την πρόοδο της πόλης μας, ούτε το χρέος σου να τιμάς το Βαλτετσινίκο.

Απ΄ την εποχή του Προκόπη Παπαδημητρίου, ξεκίνησες την πορεία προσφοράς, στον Ασπρόπυργο και το Λαό του, από μια ξεκάθαρη αφετηρία: Οι αγώνες, για τα τοπικά ζητήματα, οφείλουν να υπερβαίνουν τα ιδεολογικά σύνορα! Κι αυτό ήταν ένα μήνυμα, που το υπογράμμιζες και το επαναλάμβανες, με τη ζωή και τη δράση σου, σ' όλη, τη μακρά πορεία της προσφοράς σου στον τόπο μας. Ένα μήνυμα, που ο Ασπρόπυργος αναγνώρισε, αποδέχθηκε και στήριξε, σε μια εποχή, που κάποιοι, ανόητα, φρόντιζαν να χωρίζουν το λαό, στα «γαλάζια», στα «πράσινα» και στα «κόκκινα καφενεία»! Να τονίζουν, όσα μπορούσαν να συντηρήσουν έχθρες και διχασμούς, που δεν άφηναν την Πατρίδα, να πραγματώσει τα ιερά οράματα όλων των Ελλήνων, για ανεξαρτησία, πρόοδο, προκοπή και ευημερία! Πιότερο, λοιπόν, απ' οποιοδήποτε έργο, από τα πολλά, με τα οποία ταύτισες τη διαδρομή σου, στα κοινά του Ασπρόπυργου, τούτη η Πόλη, θα σε θυμάται με αγάπη, Κώστα Παπαπολυχρονίου, ως τον Δήμαρχο του κατευνασμού των πολιτικών παθών! Τον Δήμαρχο, που, ποτέ δεν έβαλε, πάνω από το συμφέρον της πόλης,
ιδεολογικές ή κομματικές πεποιθήσεις! Κι αυτό το μάθημα, σεβαστέ μας Δήμαρχε, σου το οφείλουμε, όλοι όσοι σε διαδεχτήκαμε, μετά την περίοδο της δημαρχίας σου, 1986-1994, αλλά και όλοι όσοι σε ζήσαμε, ως Δημοτικό Σύμβουλο.

Η εργατικότητα, η υπομονή και η επιμονή σου, αποτυπώθηκαν σε κάθε στιγμή της διαδρομής σου! Αισθάνομαι ότι θα σε αδικήσω, αν επιχειρήσω να παραθέσω, όλα όσα σου οφείλει η πόλη μας. Γι' αυτό, θα περιοριστώ στα πιο σημαντικά: Στο ζήτημα της σχολικής στέγης, που αντιμετωπίστηκε, επί των ημερών της Δημαρχίας σου, βάζοντας τέλος στην απογευματινή βάρδια των Σχολείων της Πόλης. Στην οικιστική διορατικότητα, που αποτυπώθηκε στις πολεοδομικές μελέτες, και εφαρμογές σχεδίων, στην Παραλία, στην Κάτω Φούσα, στα Νεόκτιστα, στην Γκορυτσά. Στη στήριξη των νεοπροσφύγων ομογενών, Ελλήνων του Πόντου, που έγιναν Ασπροπύργιοι Πολίτες, τη δεκαετία του ΄90. Η υδροδότηση, η συγκοινωνιακή τους εξυπηρέτηση, στους οικισμούς απ' όπου ξεκινούσαν τη νέα ζωή τους, στην ιστορική τους Πατρίδα, έβαλαν τα θεμέλια μιας κοινωνικής συνοχής, που δυνάμωσε και ψήλωσε τον Ασπρόπυργο! Στάθηκες πρωτοπόρος, σε διεκδικήσεις που αποτυπώνονταν πρώτα στους προϋπολογισμούς του Δήμου μας, για να είσαι έτοιμος, να μπορείς να εξαντλήσεις κάθε δυνατότητα να τα διεκδικήσεις για την πόλη μας. Ακόμη ηχούν, στ' αυτιά μου, τα λόγια σου: «Γράφτο στον Προϋπολογισμό, να υπάρχει, κι όταν βρεις ευκαιρία θα το κατακτήσεις»! Κάπως έτσι, κέρδισες το Κλειστό Γυμναστήριο, και το Πάρκο Γκορυτσάς.

Ως Δήμαρχος, με στρατηγική και με το προσωπικό σου παράδειγμα, ενέπνεες και τα στελέχη του Δήμου. Κανείς μας δεν παραγνωρίζει το γεγονός, πως κληροδότησες στις υπηρεσίες μας, πολλούς άξιους συντονιστές του δημοτικού έργου. Γι΄ αυτό στη συλλογική συνείδηση αυτής της Πόλης, το έργο που επιτέλεσες είναι πολύπλευρο και μεγάλο! Ακόμη, μας δίδαξες, και τι σημαίνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις ή μικρόψυχες αντιπαλότητες. Από οποιαδήποτε θέση, επιτέλεσες, στο ακέραιο, το καθήκον σου, προς τον Ασπρόπυργο και το Λαό του, με συναίσθηση του χρέους και συνείδηση ότι, ειδικά ο Δήμαρχος, οφείλει να ενώνει, αλλά και να πορεύεται προσηλωμένος στις δεσμεύσεις του! Για τούτο το λόγο, σεβαστέ μου Κώστα, η παρουσία σου, στην πορεία του Ασπρόπυργου, θα παραμείνει συνεχής, παρά τη βιολογική σου απουσία!

Για την οικογένειά σου, ας είναι παρηγοριά, ότι όλος ο Ασπρόπυργος, παραστέκεται σήμερα στη θλίψη τους, για την αναχώρησή σου από τα εγκόσμια, τόσο στη σύντροφο της ζωής σου, την Κυρία Λεμονιά, όσο και στις κόρες σας, τη Σοφία και την Ελένη, που στάθηκαν η επιβεβαίωση, η επιβράβευση των αγώνων της ζωής σας, και του παραδείγματος που τις κληροδοτήσατε!

Έχε γεια, αγαπητέ, σεβαστέ μου Δήμαρχε! Σου υπόσχομαι, σου υποσχόμαστε όλοι, ότι θα συνεχίσουμε μαζί, τους αγώνες για τον αγαπημένο μας τόπο, με συνείδηση πως μας συντροφεύεις σ΄ αυτούς, όπως και όλοι οι διαχρονικοί αγωνιστές, της προόδου και της θετικής προοπτικής της αγαπημένης μας πόλης!

Σ' ευχαριστούμε, από τα βάθη της καρδιάς μας, για τις υπηρεσίες σου, για το παράδειγμά σου, για τη στάση της ζωής σου, ως ενεργού πολίτη, ως οικογενειάρχη, ως αιρετού, δημοτικού άρχοντα! Θα μας λείψεις, τούτα τα δίσεκτα χρόνια, που ως Πατρίδα και ως Ασπρόπυργος, καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη, ενωμένοι, για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, με την πόλη μας, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για όλα τα εκκρεμή, συλλογικά μας οράματα!

Στο καλό, ακέραιε και ασυμβίβαστε Αγωνιστή! Πολύτιμε Φίλε! Ο Ασπρόπυργος θα σε θυμάται, και θα σε τιμά πάντα, ως άξιο τέκνο του! Αντί στεφάνου, Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο, θα εκπληρώσουμε την επιθυμία που μου εμπιστεύτηκες!

   

proodos

   
   

diaygiabanner

   

kepsite

   
© Γραφείο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών ( Τ.Π.Ε ) Δήμου Ασπροπύργου