Το Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου ιδρύθηκε το 2012

mousio-1Το Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου ιδρύθηκε το 2012, από το Δήμο Ασπροπύργου και τη Λαογραφική Εταιρεία της πόλης.
Το παραδοσιακό κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο, αναγέρθηκε με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Τσιμέντων Α.Ε «ΤΙΤΑΝ», και τη συμμετοχή του Δήμου, σε οικόπεδο που παραχώρησε, για το σκοπό αυτό, η Μαρία Λιόση, στη μνήμη του αδερφού της Γεώργιου.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε την παραμονή του Πανηγυριού, της Πολιούχου του Ασπρόπυργου, Αγίας Παρασκευής, στις 25 Ιουλίου 2012. Η οργάνωση και η επιμέλεια του Μουσείου οφείλεται στην εκπαιδευτικό-ζωγράφο Θεανώ Μιχαλόλια-Πηλιχού.
Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του είναι η συλλογή, διάσωση και προβολή της τοπικής ιστορίας του Ασπρόπυργου. Τα εκθέματα που τοποθετήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, ανάγονται χρονολογικά, σε μια περίοδο που ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα, και φτάνει μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Διαθέτει αυθεντικές φορεσιές των κατοίκων του Ασπρόπυργου (δωρεές και παραχωρήσεις προς έκθεση), αντικείμενα καθημερινής χρήσης (οικοσκευής - ύφανσης) αγροτικά και κτηνοτροφικά αντικείμενα, εργαλεία, ρουχισμό (χράμια, χαλιά, κουβέρτες) κεντήματα, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφικό υλικό. Η μεγαλύτερη συλλογή των εκθεμάτων ανήκει στην οικογένεια της δωρήτριας , ύστερα από παραχώρηση που έκανε ο ανιψιός της Αθανάσιος Δ. Πηλιχός .
Στόχος του Δήμου, της Λαογραφικής Εταιρείας και των εργαζόμενων του Μουσείου είναι, να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός πολιτισμού, για τον Ασπρόπυργο, το Θριάσιο Πεδίο, όλη την Αττική, και ευρύτερα, για όλους εκείνους που αισθάνονται την ιερή υποχρέωση διάσωσης και προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Σ. ΠΕΣΤΡΟΒΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:30 – 13:30
Τετάρτη 17:00 -20:30
Τηλέφωνα επικοινωνίας 2105576762

   
   

proodos

   

 

 

Παλαιότερες εκδηλώσεις:

   
   
© Γραφείο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών ( Τ.Π.Ε ) Δήμου Ασπροπύργου