logolibfuture

    

 

 

   

Επειδή, οι καιροί το απαιτούν. Οδικός Χάρτης, για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε - Βάσω Κόλλια

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες

apa090117

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ασπροπύργια, Φοιτήτρια του Παιδαγωγικού, του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μαρία Πεχλιβανίδου.
* Η Βάσω Κόλλια είναι Πολιτικός Επιστήμονας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση (Essex University), πλούσιο ερευνητικό έργο, μακρά πολιτική δράση σε διαφορετικούς τομείς δημοσίου ενδιαφέροντος και πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, ως Σύμβουλος Διοίκησης μεγάλων, εγχώριων και διεθνών, επιχειρήσεων.
Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε θέματα όπως, πολιτικές και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διακυβέρνηση και Ανάπτυξη, σύνδεση της Εκπαίδευσης με την Επιχειρηματικότητα και την Απασχόληση, και Ψηφιακή Κοινωνία.
Έχει εργαστεί ως Επιστημονική Συνεργάτης σε Ιδρύματα Πολιτικής Έρευνας, Σκέψης και Ανάπτυξης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κι έχει εκπονήσει μελέτες σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης, εξωτερικής πολιτικής, οικοσυστημάτων, πολιτισμού, επικοινωνίας, πολιτικής ανάλυσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει ενεργά ως εμπειρογνώμων και μέλος επιστημονικών επιτροπών και διεθνών forum.

Είναι επιτελικό μέλος της "High Advisory Committee" του ECWT, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, με διεθνή ουσιαστικό ρόλο και κύρος, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών Global Women and Technology Initiative και προωθεί ενεργά το γυναικείο ταλέντο στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει, προτείνει και συντονίζει δράσεις, συνομιλώντας με τα διεθνή και, κυρίως, ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, για τη μείωση της υποαπασχόλησης των γυναικών στον κλάδο των ΤΠΕ, τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στον τομέα και τη κατάργηση έμφυλων στερεοτύπων και αντιλήψεων.
Ηγείται του Δικτύου "Mellon Angels", της ευρηματικής κοινωνικής πρωτοβουλίας για την απασχόληση «Επιταχυντής Δεξιοτήτων Mellon», με σκοπό την ενδυνάμωση επαγγελματικών δεξιοτήτων, για την ένταξη και παραμονή περισσότερων ανθρώπων στην αγορά εργασίας, με προτεραιότητα τους ανέργους, απαντώντας στην προοπτική επαγγελματικής διεξόδου και, κυρίως, στις επιτακτικά επίκαιρες ανάγκες ανθρώπων που βάλλονται από την ανεργία, την περιθωριοποίηση και τη φτώχεια. Η καινοτόμος πρωτοβουλία "Mellon" έλαβε
τιμητικό βραβείο στα Education Business Awards 2016. Είναι μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Υπηρεσίας Γυναικείων Θεμάτων του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Είναι Ειδική Σύμβουλος Διοίκησης και Στρατηγικού Σχεδιασμού στην SMART Α.Ε.(εταιρεία Δημόσιας Επικοινωνίας, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης).Κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας της (2013-2015), σχεδίασε και υλοποίησε την «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση». Στο πλαίσιο αυτό, για την προώθηση της πρωτοβουλίας, ανέπτυξε ένα ευρύ δίκτυο δημόσιων οργανισμών, φορέων και επιχειρήσεων (Google, Microsoft, Oracle, Cisco, Manpower...) με διεθνή απήχηση και αντίκτυπο, θεσπίζοντας, παράλληλα, δυνατότητα θεσμικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκά, εθνικά, περιφερειακά και τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Για τη δράση της αυτή, η οποία, ως καλή πρακτική, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βραβεύθηκε σε διεθνές επίπεδο το Σεπτέμβριο του 2014 από το World Information Technology and Services Alliance (WITSA), στην πόλη Γκουανταλαχάρα του Μεξικό.
Στα έργα που ολοκλήρωσε με την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέως Ισότητας, συγκαταλέγεται η περάτωση δικτύου δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με κέντρα σε όλη την Ελλάδα και ο σχεδιασμός εθνικού επιχειρησιακού προγράμματος για την Ισότητα των Φύλων, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Παράλληλα, οι πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και οι δράσεις που υλοποίησε, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν σημείο αναφοράς και οδηγό καλής πρακτικής, σε θέματα ισότητας των φύλων, για τις Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ.
Η Βάσω Κόλλια διατέλεσε, επίσης, Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2004-2007). Το έργο της, πλούσιο και πολυσχιδές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτηση της σύστασης και λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Νέων(ΤΟ.ΣΥ.Ν), σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας, προωθώντας τη δραστηριοποίηση των νέων (ηλικίας 15 – 28 ετών) στα τοπικά κοινά, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, την εξάπλωση των δημοκρατικών αρχών. Υπό την ηγεσία της σχεδιάστηκε και επιτεύχθηκε η διεύρυνση, σε όλους ανεξαιρέτως τους νομούς της χώρας, των Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας, για τη στήριξη των νέων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και την προώθηση της επιχειρηματικής συνείδησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εμπνεύστηκε και ίδρυσε, υπό την εποπτεία του Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Νεολαίας, το οποίο μάλιστα ανέλαβε και διαχειρίστηκε επιτυχώς τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (σημ. θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα επί Βάσως Κόλλια), του καινοτόμου εργαλείου επικοινωνίας, πληροφόρησης και κινητικότητας των νέων Ευρωπαίων πολιτών. Ταυτόχρονα, δημιούργησε και έθεσε σε λειτουργία την Επιτροπή Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με θεσμικό αντικείμενο την ανάδειξη, προώθηση και στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας σε εθνικό επίπεδο.
Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και της Εθνικής Επιτροπής UNESCO. Από το 1999 έως και το 2003 διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, του Πανευρωπαϊκού θεσμού που ιδρύθηκε το 1953.
Μετρά πολλές διακρίσεις, για το έργο της, από διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς και φορείς, μεταξύ των οποίων, Βραβείο από το διεθνή οργανισμό Junior Chamber International (JCI), για το έργο της για την προώθηση και στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και την εμπέδωση της έννοιας του ενεργού πολίτη (2008), ανάδειξη ως «Πολιτικός της Χρονιάς», σε ειδική ψηφοφορία της «Κοινωνίας των Πολιτών», θεσμού που εκπροσωπεί τις αναγνωρισμένες Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (2006), ανακήρυξη ως Επίτιμο Μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για την προσφορά της στον χώρο της νεολαίας και του εθελοντισμού (2007). Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Το ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο¨ του Δήμου, χορηγεί Βεβαιώσεις Παρακολούθησης των Διαλέξεων, σε όσους το επιθυμούν.

   

proodos

   

 

 

Παλαιότερες εκδηλώσεις:

   
© Γραφείο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών ( Τ.Π.Ε ) Δήμου Ασπροπύργου